picker

Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

IJmuider Zee- en Havenmuseum en de visserijschool

Voor groep 4 (tweede helft van het schooljaar)/5/6: IJmuider Zee- en Havenmuseum en de visserijschool

Leerlingen in groep 5 hebben voor het eerst geschiedenis en aardrijkskunde (eigen provincie);daarom is ervoor gekozen deze groep het project met het Zee- en Havenmuseum en hetgraven van het Noordzeekanaal aan te bieden, zodat het project goed aansluit bij de lesstofvan groep 5.

De kinderen maken kennis met een belangrijke periode uit de geschiedenis van Velsen:het graven van het Noordzeekanaal.Ze leren waarom en hoe het Noordzeekanaal gegraven werd en daaraan gerelateerd hoe hethuidige Velsen is ontstaan.Aan het eind van het project hebben zij iets geleerd over (de geschiedenis van) de visserij ende scheepvaart.

Op school wordt de themakist van dit project geïntroduceerd in de vorm van een houtenkruiwagen met schep. Door met de (grote) schep in de zandbak te graven, het zand in dekruiwagen te scheppen en het zand weg te kruien, kunnen de leerlingen iets ervaren van dezwaarte van het werk.In de themakist zit verder o.a. een aantal boeken, waaronder een speciaal voor dit projectontworpen foto/stripboek en het speciaal voor dit project geschreven verhaal‘Van duin tot nu’. Dit boek is ook heel geschikt om voor te lezen.Verder een oude en een nieuwe grondkaart, kleding van een graver en zijn vrouw, eenspeciaal voor dit project ontworpen kwartetspel, een knopenkistje met voorbeelden en puzzelsdie speciaal gemaakt werden o.a. van oude foto’s van bijv. het eerste schip dat door hetkanaal voer.

Er is een op het thema gerichte lessencyclus ontwikkeld door Judith Zwaan, beeldendkunstenaar van het Kunstencentrum Velsen. Deze lessen zitten in de handleiding.Een filmpje van de resultaten van deze les kun je vinden op You Tube (zoeken opKanaalgravers). Daar vind je ook nog andere filmpjes over de geschiedenis van hetNoordzeekanaal.

Tijdens het bezoek aan het museum, dat in circuitvorm wordt gedaan, wordt o.a. aandachtbesteed aan de behuizing van de gravers en de vissers. Het bezoek begint bij het nagebouwdehutje van een kanaalgraver met een gedeelte uit ‘De woede van Abraham’, dat bewerkt is toteen toneelstukje.

Er wordt een link gelegd naar de visserij, nog steeds heel belangrijk voor Velsen. De kinderenhoren dat veel gravers na het graven van het Kanaal in de visserij terecht kwamen, ze lereniets over de scheepvaart en kijken (met Zuidwesters aan!) op het schip in het Buitenmuseum.

Het bezoek duurt ongeveer 1 1⁄2 uur.

Als afsluiting stellen de rondleiders het bijzonder op prijs als er – in de hal- als dank voor derondleiding een in de klas aangeleerd liedje over de zee ten gehore wordt gebracht!

Mochten jullie daarnaast ook nog zin hebben er een stukje over te schrijven met de kinderen:er wordt van deze verhaaltjes gesmuld!!

To Top