picker

Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Ridders en kastelen

Voor groep 1/2: Sprookjes – Ridders en kastelen

Leerlingen maken kennis met kastelen en hun bewoners aan de hand van een veelheid aan activiteiten in de klas en een bezoek aan de Ruïne van Brederode.

In de themakist – een kasteel- zitten kasteelmeubeltjes, poppetjes en paarden, allerlei prentenboeken, puzzels, spelletjes en een ruime sortering verkleedkleren.

In de handleiding vind je een speciaal voor dit project geschreven prentenboek (‘Mee op jacht’) dat als zgn. ‘schootboek’ in de handleiding zit. Een schootboek houdt in dat je de map (bij voorkeur in de kring) op schoot legt en dan kun je, door het openslaan en omhooghouden van de bladzijden het verhaal (dat per bladzij telkens aan de achterkant van de prent staat, dus voor jou te lezen) voorlezen terwijl de kinderen naar de plaat kijken. Hetaapje uit het verhaal zit als knuffel in de themakist.

Daarnaast zit er nog een tweede ‘schootboek’ in de handleiding, ‘Ridder Ernie’, dat ook als prentenboek in de themakist zit. Om dit verhaal eventueel na te kunnen spelen zit er een zwaard met een veertje in de kist (of er zit een losse veer in de kist die je zelf even met plakband aan een zwaard kunt vastmaken).

Verder te vinden in de handleiding: lesideeën, liedjes, versjes, kleurplaten en voor wie dat wil een werkboekje. Ook vind je een aantal verbruiksmaterialen in de kist (bijv. maskers, krasplaatjes); maak daar gerust gebruik van! Op=op en het wordt weer aangevuld!

Bij het bezoek aan de Ruïne van Brederode worden de kinderen op een speelse wijze door de Ruïne geleid en op die manier geïnformeerd over het reilen en zeilen op een kasteel.

Duur: ongeveer een uur, inclusief heus zwaardgevecht en beklimming van de toren.

To Top